Bezglutenowe brownie - dietetyczne i pyszne

By 07 marca , ,

Bezglutenowe brownie

Kto powiedział, że dietetyczne nie może być pyszne?Bezglutenowe brownie to coś dla każdego, kto pragnie być fit.

Jeśli szukacie przepisu na bezglutenowy deser, to brownie z czerwonej fasoli zaskoczy Wasze podniebienia.

Składniki brownie:

1 puszka czerwonej fasoli
1 banan
2 jajka
5 łyżek cukru (staramy się zastąpić, najlepiej syropem klonowym bądź stewią/ksylitolem)
3/4 roztopionej lub zmielonej gorzkiej czekolady (najlepiej powyżej 50% kakao)
2 łyżki oleju kokosowego bądź innego, np. rzepakowego
4łyżki wiórek kokosowych
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Podany przepis przewiduje małą keksówkę, na większą keksówkę należy podwoić składniki.
Składniki sos chałwowy:
1 chałwa 120g (np.smak waniliowy)
1 śmietanka kremówka (ew.inna słodka gęsta)

Wykonanie:
Miksujemy razem wszystkie składniki ciasta. Następnie wylewamy do natłuszczonej formy, pieczemy w temp 190 stopni około 50minut do suchego patyczka.
Po ostygnięciu polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Wykonanie sos chałwowy:
W rondelku rozpuścić chałwę w śmietance, na wolnym ogniu.
Ciasto można podawać tylko posypane cukrem pudrem, ale ten sos chałwowy jest wprost obłędny!!


Nie jesz glutenu? Mam dla ciebie inny bezglutenowy deser.


2 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Bosko :) ja się uzależniłam trochę :)
      wypróbuj jeszcze sos chałwowy...niebo w gębie!!

      Usuń