Lane kluski z dyni i boczkiem na wierzchu

By 07 marca , , , ,

Lane kluski z dyni

Lane kluski z dyni i pyszny boczek dodany na wierzch - mniam!


Składniki:

pół średniej dyni
2 jajka
ok. 1/2 szklanki  mleka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka kurkumy
sól do smaku
100g boczku
rukola
pęczek pietruszki

Wykonanie:
Upiec w piekarniku pół średniej dyni (ok.45 minut, 180st) do miękkości.
Następnie pozbawić ją skórki i zmiksować z dwoma jajkami, mlekiem (dodałam mleko bez laktozy) i mąką (może być jak najbardziej mąka bezglutenowa), dodać sól i kurkumę. Konsystencja ciasta: ma się lekko ciągnąć.
Jeśli będzie za gęste, można rozrzedzić wodą/mlekiem, jeśli za rzadkie, dosypać mąki.  Można do ciasta dodać też posiekane świeże zioła (dodałam posiekaną natkę pietruszki). Kluseczki wrzucać na osolony wrzątek , gotować ok. minutę od wypłynięcia.
Polecam do „lania klusek” kluseczkomanię Tupperware, można też wrzucać kluseczki z łyżki (tzw. kluski kładzione).
Podawać okraszone wędzonym boczkiem bądź masłem szałwiowym, np. z rukolą.



0 komentarze