Wegański gulasz z dynią i jarmużem

By 07 marca , , ,


Wegański gulasz

Wegański gulasz jest idealny dla weganów i mięsożernych też!


Składniki:

1 dynia piżmowa(butternut)
1 czerwona papryka
1 marchewka
5-7 liści jarmużu
kurkuma(2-3łyzeczki, wedle upodobań)
2 łyżki pasty curry (użyłam czerwone curry, można dostać prawie w każdym markecie)
sól do smaku
szklanka zielonej soczewicy, utotowana

Wykonanie:
Na oleju rzepakowym podsmażamy dynię z marchewką, potem dolewamy wody i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i kurkumą oraz pastą curry. Następnie  wrzucamy posiekany jarmuż na jakieś 3 minuty, potem pokrojoną paprykę.
Ja wtedy ściągam z ognia, bo lubię, kiedy papryka chrupie.
Do gulaszu wrzucamy soczewicę i całość mieszamy.
„Dosmaczamy” solą/ pasta curry dla nadania ostrości;) podajemy np. z rukolą i koniecznie cytryną do skropienia.
Do tego gulaszu można jak najbardziej dodać, jeśli ktoś lubi: puszkę pomidorów lub mleko kokosowe.

Coś na deser? Spróbuj wegańskich pączków

0 komentarze