Wegańskie pączki z batatów - słodkości z kokosową nutą

By 07 marca , ,

Wegańskie pączki z kokosową nutą - mmm... niebo w gębie!


Składniki:

3 szklanki maki pszennej
1 opakowanie 8g suchych drożdży
dwie szczypty soli
3 łyżki cukru trzcinowego
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki ciepłego mleka migdałowego
1 szklanka puree z batatów
1/2 szklanki oleju kokosowego

Wykonanie:
Wszystkie składniki wyrabiamy powoli mikserem na wolnych obrotach  na ciasto, jakieś 3 minuty. Następnie dodajemy po łyżce  puree z batatów i olej kokosowy(można dać tez inny olej), wiórki kokosowe i wyrabiamy kolejne 3 minuty.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na 1cm grubości, wycinamy szklanką kółka, faszerujemy domowym ulubionym dżemem lub powidłami (u mnie dżem morelowy, ale nie powinien być zbyt rzadki, żeby nie wypłynął) i zamykamy.
Pozostawiamy ok.40 minut w ciepłym miejscu aż wyrosną.
Pieczemy w piekarniku w temp.180 stopni 15-20minut aż nabiorą rumianego koloru, po ostygnięciu lukrujemy lukrem z soku z cytryny i cukru pudru, dekorujemy płatkami migdałów.

Zobacz inne przepisy na wegańskie potrawy.

0 komentarze