Zupa ziołowa z łososiem i warzywami

By 07 marca , , , ,

Zupa ziołowa z łososiem

Zupa ziołowa z łososiem i warzywami. Delikatna i bardzo zdrowa.


Składniki:

350g filetów z łososia pokrojonych na ok. 4 cm kawałki
1łyżka soku z cytryny
1ząbek czosnku
300 g czerwonej i zielonej papryki pokrojonej na kawałki (ok. 2 średnie papryki)
1 por pokrojony w krążki
4łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
120ml słodkiej śmietany (użyłam 12%)
4 łyżki mieszanych ziół (bazylii, koperku, tymianku, rozmarynu, estragonu lub gotowej mieszkanki ziół prowansalskich)

Wykonanie:
Pokrojonego łososia pokropić sokiem z cytryny i odstawić. W tym czasie zeszklić czosnek z papryką i porem na oliwie, posolić, by nabrało smaku. Dolać wodę (ok.850ml) i gotować kilka minut. Do wrzącej zupy wrzucić łososia i pieprz, gotować na wolnym ogniu ok. 7-8 minut (nie za długo, żeby łosoś się nie rozpadł).
Dodać śmietanę i zioła, doprawić do smaku.

*Do tej zupy idealnie pasuje też nuta pomidorowa, można wrzucić łyżkę koncentratu pomidorowego lub puszkę pomidorów.
Dla amatorów pikantnych potraw polecam wkroić jedną małą chilli bez pestek, będzie bardziej wyrazista.

0 komentarze