Chleb gryczany na zakwasie zrobionym w 24h

By 15 marca , , , , ,

Chleb gryczany na zakwasie

Zdrowy i pyszny chleb gryczany na zakwasie. 


Przepis przewiduje wykonanie "krótkiego" zakwasu gryczanego, takiego niespełna 24h.

Zakwas gryczany:

Do słoika litrowego wsypujemy 200 g mąki gryczanej i zalewamy 250/300 ml mocno ciepłej wody przegotowanej, mieszkamy, zakwas powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, przykrywamy gazą, odstawiamy na niecałe 24 w ciepłe spokojne miejsce.

Po 20h zakwas dokładamy do miski i zasypujemy 250g mąki gryczanej i 200g bezglutenowej mąki owsianej oraz 50/70 g bezglutenowej mąki pszennej uniwersalnej, ew. ziemniaczanej.
Dodajemy 2 łyżki oleju, 1 i 1/3 łyżeczki soli, 350 ml ciepłej wody.


Składniki na zaczyn: 

2 łyżki mąki, 
łyżka miodu, 
ciepła woda +20g świeżych drożdży, 

Mieszamy w małej miseczce. Następnie dodajemy do miski z mąkami.
Nie wyrabiamy ciasta, mieszamy je, ma mieć dość lużną konsystencję.
Wlewamy ciasto do foremek (wychodzą dwie małe keksówki), zanim zaczniemy piec ciasto ma odpoczywać jakieś 50 minut i urosnąć w foremce w piekarniku. W tym czasie nie otwieramy piekarnika.
Dopiero jak urośnie, włączamy piekarnik na 170st., funkcja pieczenia góra/dół, pieczemy około godzinę, do suchego patyczka.

Cenię ten chleb za lekkość i puszystość. Nie każde pieczywo bezglutenowe, tak jak ten chleb zawsze się udaje.
Ten chleb piekę zawsze na drożdżach, pieczywo robione tylko i wyłącznie na zakwasach jest często twardsze i cięższe, zawsze zatęsknię za tym gryczanym chlebem, bardzo długo też utrzymuje świeżość, sami wypróbujcie.

Chleb gryczany na zakwasie

Chleb gryczany na zakwasie

0 komentarze