Czerwone curry z kurczaka - średnio ostre

By 13 marca , , ,

curry z kurczaka

W tym przepisie ostrość regulujemy czerwoną pastą curry, dzięki temu curry z kurczaka wychodzi średnio ostre.


Składniki:

0,5 kg fileta z kurczaka
sól do smaku
3 kolorowe papryki
1 puszka mleczka kokosowego 
3łyżki czerwonej  pasty curry
łyżeczka pasty z tamaryndowca
olej sezamowy z prażonego sezamy 3 łyżki do smażenia
6 liści kafiru
1 łodyga trawy cytrynowej lub 2 płaskie łyżeczki proszkowanej
2 łyżki sosu rybnego
pęczek kolendry, porwanej do ozdoby
szczypiorek do posypania
1 papryczka chilli, w plastrach

Wykonanie:
1. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, podsmażamy na oleju sezamowym, odstawiamy do miski.
2. Papryki kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na chrupko na tej samej patelni lub woku, odstawiamy.
3. Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, pastę curry, sos rybny, trawę cytrynową. Dusimy mieszając na dużym ogniu w celu odparowania wody kilka minut.
4. Dorzucamy mięso, następnie paprykę, mieszamy i dusimy 3 minuty dla lepszego połączenia smaków.
5. Podajemy z ryżem, posypane kolendrą, szczypiorem i plasterkami chilli.




0 komentarze