Kurczak Generała Tso - azjatycki przysmak

By 29 marca , , , , , ,

azjatycki przysmak


Azjatycki przysmak generała Tso - czyli kurczak słodko- kwaśny.

Sos trochę jak słodko/kwaśny ale z sojowo- imbirowym świeżym posmakiem.

Składniki:

600g kurczaka w kawałkach ok 1cm
rozkłócone jajko z sola, białym pieprzem
pół kubka maki kukurydzianej
oleju rzepakowy/kokosowy do smażenia
4 duże łyżki miodu
ok 50ml octu ryżowego
50-70 ml  sosu sojowego
łyżeczkę trawy cytrynowej
6 liści kafiru
50ml oleju sezamowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
3/4 kubka wody
czubata łyżka kartoflanki
3 ząbki czosnku w plastrach
5 szalotek w piórach
ok 2cm korzenia imbiru drobno pokrojonego
1 średnia marchewka pokrojona w słupki
1 papryczka chilli pokrojona w paski
garść szczypioru
sól do smaku, lub bulion dla podkręcenia smaku

Wykonanie:
Kurczaka w kawałkach ok 1cm wrzucamy do roztrzepanego jajka z sola, białym pieprzem, dodajemy mąkę kukurydzianą, ma obtoczyć kurczaka. Smażymy w dość głębokim oleju na złoty kolor. Przekładamy do osobnej miski odsączając na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. 

Na patelnie wrzucamy 4 duże łyżki miodu, ocet ryżowy, sos sojowy, łyżeczkę trawy cytrynowej, liście kafiru i olej sezamowy i słodką paprykę. Zagotowujemy miksturę, aby powstał sos.

W 3/4 kubka zimnej wody rozpuszczamy czubata łyżkę kartoflanki i wlewamy do sosu górującego , ma zaciągnąć sos, zagęścić go. Mieszamy nieustannie, aby nie powstały grudki. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy go rozrzedzić bulionem lub wodą.

Na osobnej patelni podsmażamy czosnek, szalotki, imbir, marchewkę i chilli.

Warzywa mają być chrupiące wiec półtwarde ściągamy z patelni/woka.

Jak zagęścił się sos, dorzucasz do niego kurczaka i warzywa, gotujemy wszystko dosłownie kilka minut na wolnym ogniu. Dorzucamy garść szczypioru.

Podajemy z ryżem, posypane uprażonym na suchej patelni sezamem, świeżą kolendrą i chilli.










0 komentarze