Kurczak w sosie mango-kokosowym

By 13 marca , , , ,




Kurczak w sosie mango-kokosowym? Wygląda i smakuje obłędnie. Musicie mi uwierzyć na słowo.



Składniki: 

2 duże filety z kurczaka
1 dojrzałe mango
1 duża żółta papryka
8 liści kafiru
1 łyżeczka żółtej pasty curry 
1 łyżeczka kurkumy
sól, łyżka sosu rybnego
trawa cytrynowa (1/2 laski lub łyżeczka suszonej w proszku)
1 puszka mleczka kokosowego (bez wody)
łyżeczka syropu z agawy lub miodu, do smaku 
świeża kolendra i plasterki papryczki chilli do dekoracji
1/2 słoika marynowanych kolb kukurydzy (mini kolby)
Olej kokosowy do smażenia

Wykonanie: 
1. Na woku lub patelni podsmażamy na oleju kokosowym kurczaka pokrojonego w większe cząstki, solimy mięso, następnie odkładamy do osobnej miski. 

2. Osobno podsmażamy paprykę, odkładamy do mięsa. Papryka koniecznie musi być chrupiąca, wrzucamy ją zatem na patelnie na zaledwie parę minut. 

3. Do woka wrzucamy mango i jak zmięknie, zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy sos rybny, syrop z agawy, trawę cytrynową posiekaną lub w proszku, kurkumę, pastę curry i liście kafiru, dusimy aż sos się zagęści (ok.7 minut, od czasu do czasu mieszając), doprawiamy solą do smaku. 

4. Do sosu wrzucamy mięso, paprykę i odsączone mini kolby kukurydzy. Dusimy ok.3 minut do połączenia składników, ale żeby nam się nie rozgotowały. 

5. Podajemy z ryżem, posypane dużą ilością świeżej kolendry i plastrami chilli. Podajemy z cząstką limonki. 






Kurczaka można przyrządzić na tysiące sposobów, dlatego podrzucam inny azjatycki przepis.


0 komentarze