Ramen z wołowiną i makaronem ryżowym

Składniki:
wołowina na esencjonalny bulion, ok 500g, z kościąwłoszczyzna do bulionu
70ml sosu sojowego jasnego (używam bezglutenowy)
1 laska trawy cytrynowej
10 liści kafiru
wędzone tofu, plastry
jajko ugotowane na półmiękko
2 cebule dymki. ze szczypiorem
czarny sezam, 1/2 łyżeczki
1/2 chilli w plastrach, z pestkami
1/2 pęczka świeżej kolendry
makaron ryżowy/ew. siekane glony wakame lub fragment arkusza nori
Wykonanie:
1. Gotujemy długo wywar na wołowinie z kością, stopniowo dorzucamy włoszczyznę z liśćmi kafiru i trawą cytrynową, ostatnie 30 minut dolewam 70ml sosu sojowego (sprawdzamy smak, w razie potrzeby, zwiększamy ilość), doprawiamy do smaku, np. sproszkowanym imbirem.
Wołowina ma być ekstramiękka.
2. Do głębokiej miski przeznaczonej do podania ramenu wrzucamy ugotowany makaron ryżowy, dość dużo, żeby te składniki z wierzchu nie utonęły.
3. Zalewamy gorącym rosołem wołowym, wrzucamy plastry wędzonego tofu, wołowinę z wywaru porwaną na części, pół jajka na półmiękko ugotowanego, posiekany szczypior od cebuli dymki, plastry ostrej chilli, dużo świeżej kolendry i posypujemy czarnym sezamem, ew. glonami.
Ramen zostawia duże pole popisu dla naszej wyobraźni, mozna wołowinę zastąpić naszymi ulubionymi składnikami, takimi jak krewetki itp.
Taka zupa śmiało zastępuje nam obiad, jest syta i pożywna :)
0 komentarze