Beza z masą mascarpone i musem truskawkowym

By 06 kwietnia , , , , , ,

Beza z masą mascarpone


Zbliża się sezon świeżych owoców, idealny sezon na ukochane bezy... . A najlepsza, to beza z masą mascarpone.


Może z truskawkami?

Składniki beza:

8 schłodzonych białek
pół łyżeczki soli
400g cukru (przyjmujemy 50g na każde białko)
1,5-2 łyżki kartoflanki (ew. może być mąka kukurydziana),
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub 1/3łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masa mascarpone:

500g serka mascarpone
500ml kg śmietany schłodzonej (ja używam 36%),
do smaku cukier puder(nie przesładzamy śmietany, beza jest bardzo słodka sama w sobie),
szczypta soli,
 rozpuszczone w 1/5szklanki wody 4 łyżeczki żelatyny
*ew. 500g pokrojonych świeżych truskawek

Składniki mus truskawkowy:

0,5 kg truskawek mrożonych
1 galaretka truskawkowa

+ ok.250g świeżych odszypułkowanych truskawek przekrojonych na pół i świeże liście mięty do dekoracji

Wykonanie Beza:
Białka umieszczamy w dużym garnku lub misce z nierdzewki (pilnujemy, aby naczynie było nieskazitelnie czyste i suche! Beza bywa kapryśna!)

Ubijamy w ciepłej kąpieli wodnej (u mnie garnek ląduje w misce z gorącą wodą) białka z całym cukrem i solą, na przemian wyciągając i wkładając do kąpieli. Kiedy beza będzie już dość sztywna, stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy.

Kiedy uzyska sztywną konsystencję, formujemy z masy na blaszce z piekarnika koło (kto jak woli, wyższe a mniejsza średnica lub niższe a większa średnica: pamiętajmy, że beza będzie miała jeszcze warstwę masy z mascarpone).

Pieczemy ok. 7h w temperaturze stałej 130stopni, nie wolno do niej „zaglądać”.

Po upieczeniu studzimy bezę poza piekarnikiem.

*ewentualnie, jeśli nie będziemy bezy podawać natychmiast, smarujemy jej wierzch roztopioną białą czekoladą (aby później beza nie zaciągała wilgoci ze śmietany ).


Wykonanie masa mascarpone:
Ubijamy śmietanę i kiedy jest już niemalże sztywna, stopniowo po łyżce dodajemy serek mascarpone. 

Po wymieszaniu dolewamy powoli ostudzoną żelatynę, mieszamy.

Następnie dodajemy 0,7kg pokrojonych truskawek i mieszkamy drewnianą łyżką. Natychmiast smarujemy masą bezę (*masa może być również bez truskawek).

Wykonanie mus truskawkowy:
Truskawki blendujemy na gładki sos.

Galaretkę rozpuszczamy w ¼ przewidzianej ilości wody, studzimy ją.

Dodajemy galaretkę do masy truskawkowej, wstawiamy do lodówki, wlewamy na bezę kiedy zacznie lekko tężeć (na masę mascarpone).


Beza z masą mascarpone



Na wierzchu układamy ulubione owoce. Gałązki mięty poprawiają efekt wizualny.




0 komentarze