Bezglutenowa babka z gorzką czekoladą

By 12 kwietnia , , ,

Bezglutenowa babka z gorzką czekoladą


Marzy Wam się na Wielkanoc puszysta mokra babka? Jeśli tak, to dzisiaj polecam bezglutenową babkę z gorzką czekoladą.


Wypróbujcie tej, jest prosta w wykonaniu i bardzo dobrze sprawdza się do kawki przy Wielkanocnym stole :) 

W tym roku wyjeżdżam na święta, ale babkę obowiązkowo zabieram ze sobą, będzie pretekst do podjadania <3 Czymże byłyby święta bez podjadania ja się pytam...?

Składniki:

4 jajka
1 żółtko
3/4 szklanki mąki(skrobi) z tapioki, można zastąpić skrobią ziemniaczaną
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bg)
7 łyżek oleju rzepakowego
4łyżki cukru (tutaj trzcinowy)
sok z połowy cytryny, do tego skórka otarta z jednej cytryny (trzeba ją wcześniej dobrze wyszorować)
pokruszona gorzka czekolada, 1/3 tabliczki, mogą być też pokrojone w paski suszone śliwki


Wykonanie:
Jajka razem z żółtkiem ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodając cukier po łyżce.
Przesianą mąkę z proszkiem stopniowo dodajemy do masy jajecznej, do całkowitego połączenia.
Dodajemy olej rzepakowy, sok z cytryny i otartą skórkę cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Na koniec do ciasta dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę lub pokrojone w paski suszone śliwki.
Babkę wylewamy do natłuszczonej formy lub keksówki.
Babkę pieczemy w piekarniku z opcją termoobiegu, ok.50-55minut w 175 stopniach, pieczemy do suchego patyczka.

Lukier:

świeżo wyciśnięty sok z cytryny , 2 łyżki
cukier puder, ok. pół szklanki
*mieszamy na gęstą masę lukrową


Dla tych, którzy lubią, można lukier zabarwić kilkoma kropelkami soku z buraka na różowy kolor, wtedy ew. trzeba dodać łyżkę cukru, lukier ma być gęsty.

Bezglutenowa babka z gorzką czekoladą

Babkę podajemy posypaną cukrem pudrem lub polaną gęstym lukrem, na święta piekę taką z formy z otworem, na stole podaję udekorowaną bukszpanem z ogrodu mojej Mamy, jest wtedy taka jakby bardziej świąteczna ;)





0 komentarze