Bezglutenowe gofry z tatarem

By 23 kwietnia , , , ,

Bezglutenowe gofry

Kto powiedział, że gofry muszą być słodkie? Bezglutenowe gofry, ale naprawdę w wyjątkowej odsłonie.


Składniki gofry: 

4 jajka
2 szklanki mąki z cieciorki 
1 szklanka mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
1 i 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki soli

Tatar: 

1/2 kg polędwicy wołowej 
1 duża cebula, drobno posiekana
małe ogórki konserwowe pokrojone w plastry
2 łyżki oleju rzepakowego
sól himalajska
czarny pieprz grubo mielony 
łyżeczka musztardy dijon na jednego gofra, do smarowania

Wykonanie gofrów: 
1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy osobno na sztywno ze szczyptą soli. 
2. Żółtka ubijamy na piankę.
3. Do masy żółtkowej dodajemy olej i wodę, miksujemy na wolnych obrotach.Następnie dodajemy wcześniej zmieszane ze sobą mąki, proszek i sól. Całość miksujemy razem. 
4. Na koniec do masy dodajemy białka ubite na sztywno i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. 
5. Masę gofrową wylewany na gofrownicę i pieczemy 7 minut jedną partię gofrów. 

Wykonanie tatara:
Usuwamy wszelkie ścięgna/pozostałości tłuszczu z polędwicy i drobno ją siekamy tasakiem lub szerokim nożem. Następnie mięso mieszamy z olejem.
Na osobnej desce drobno siekamy cebulę i kroimy ogórki w plastry. 
Mięso układamy na gofrze, na około 2cm grubości, solimy solą himalajską, smarujemy musztardą dijon. 
Na wierzchu posypujemy posiekaną cebulą i oprószamy pieprzem świeżo mielonym. Na cebulce układamy plastry ogórka. 

Gofry najlepiej smakują świeże, ale na drugi dzień można je lekko podgrzać na chrupko w piekarniku i również smakują wybornie. 

Te gofry to rewelacyjna opcja imprezowa! 



0 komentarze