Bezglutenowy mazurek - kruchy i delikatny

By 13 kwietnia , , ,

 Bezglutenowy mazurek

Wielkanoc bez mazurka? Nie ma mowy. Jednak dzisiaj mam dla Was bezglutenowy mazurek, który jest tak samo smaczny jak ten z pszennej mąki.


Jest kruchy i delikatny :)
I możemy ozdobić go według naszych upodobań :)


Składniki: 

80g mąki ryżowej
80g mąki kokosowej
30g skrobi z tapioki lub skrobi ziemniaczanej
100g masła
40g jogurtu naturalnego
60g ksylitolu w proszku
2 żółtka

Wykonanie: 
Wszystkie składniki zagniatamy na kruche ciasto, jogurt dodajemy na końcu i formujemy mazurek, pozostawiając standardowo rancik.
Mazurek wykładamy na papier po pieczenia, pieczemy w temp. 190stopni, 15-18 minut, na złoty kolor.

Ozdabiamy ulubionymi dodatkami/polewami, tutaj rozpuszczona czekolada deserowa, suszona żurawina i migdały w płatkach :)

 Bezglutenowy mazurek





0 komentarze