Chicken Satay - kurczak na patyku

By 07 kwietnia , , , , , ,

 Kurczak na patyku


Weekend i brak pomysłu na szybki, lekki ale pyszny obiad? Kurczak na patyku z sosem orzechowym poleca się.



Składniki: 

0,5kg piersi z kurczaka, pokrojone na długie paski ok.2cm średnicy
Na sos satay: 2 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (uważajcie, aby nie miało w składzie oleju palmowego)
1 łyżka czerwonej pasty curry
mleczko kokosowe: 1/3 szklanki

Marynata do kurczaka: 

4 łyżki oleju sezamowego prażonego, 
imbir świeży posiekany ok.1,4cm korzenia,
trwa cytrynowa proszkowana - 1 łyżeczka,
sos sojowy ok. 4łyżki, 
łyżka soku z limonki

Kurczaka marynujemy min. 2h w lodówce, ja najczęściej zostawiam go na noc, wtedy smak mięsa jest bardziej wyrazisty

Wykonanie: 
1. Kurczaka wyciągamy z marynaty, nabijamy na patyczki do szaszłyków, pieczemy w piekarniku lub smażymy na patelni do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy.
2. Do sosu: masło orzechowe rozpuszczamy w rondelku z pastą curry do uzyskania jednolitej masy, rozcieńczamy mleczkiem kokosowym.



sos chrzanowy




Podajemy kurczaka z sosem, można też z ryżem i gotowanymi na półtwardo warzywami, np. brokułami. 
Do tego koniecznie cząstka limonki <3.


0 komentarze