Szakszuka z awokado. Idealne drugie danie

By 20 kwietnia , , , , ,



szakszuka_z_awokado

Szakszuka. Śniadanie klasyka gatunku.

Składniki (min. 2 porcje): 

1 mały bakłażan
1 duży pomidor malinowy
1 ząbek czosnku 
1 awokado, miękkie
łyżka masła
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól himalajska
pieprz czarny świeżo mielony 
2 jajka 

Wykonanie:
1. Bakłażan dusimy na maśle na patelni, solimy go, dodajemy czosnek posiekany lub pokrojony w cienkie paski, następnie pomidora bez skórki. Dusimy aż do zredukowania soku z pomidora. 
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
2. Na patelnię wybijamy na wierzch warzyw 2 jajka, lub więcej, jak kto lubi. Na wolnym ogniu czekamy, aż zetnie się białko, żółtko ma być płynne. Jak osiągniemy upragniony stopień ścięcia białka, ściągamy patelnie z ognia. 
3. Podajemy najlepiej prosto z patelni, koniecznie z połówką awokado pokrojonego w paski skropionego sokiem z cytryny, posypane solą i posiekaną pietruszką. 




Jak wystartujecie w weekend z takiego śniadania, to nikt Was nie zatrzyma ;)

0 komentarze