Tajski rosół z krewetkami - mniam

By 20 kwietnia , , , , , ,





Alternatywa do niedzielnego rosołu poleca się na obiad tajski rosół z krewetkami.


Składniki:

1 porcja włoszczyzny
0,7 kg cząstek kurczaka (udka, skrzydełka, szyjki)
1/2cebuli, przypalonej na suchej patelni (konieczne dla uzyskania głębi smaku)
0,5 kg surowych krewetek (należy obrać z pancerzy i usunąć jelita, nie wyrzucamy pancerzy)
5 liści kafiru
1 czerwona papryka

1 mała marchewka
1/2 papryczki chilli
2łyżki szczypioru posiekanego
3łyżki świeżej kolendry, posiekanej
mini kolby kukurydzy marynowanej, 1/2 słoika
czarny sezam do posypania
sos sojowy bezglutenowy, ok 50ml
olej sezamowy do smażenia
makaron ryżowy, ok. 200g

Wykonanie:
1. Obieramy krewetki z pancerzy, dokładnie usuwamy jelita. Krewetki przekładamy do miski, pancerze dokładnie myjemy i odstawiamy osobno. Zaraz się przydadzą.

2. Umyte cząstki kurczaka z obraną włoszczyzną i liśćmi kafiru wstawiamy na rosół, gotujemy min. 1h, następnie dorzucamy połowę pancerzy z obranych krewetek, sos sojowy i gotujemy kolejne 20 minut. Reszta pancerzy nie będzie już potrzebna.

*Gotowy wywar przecedzamy do garnka. Dosmaczamy solą/ew. sosem sojowym. Gotowane mięso można wykorzystać jako dodatek do rosołu.

3. Na patelni na oleju sezamowym przesmażamy marchewkę pokrojoną w plastry i paprykę w paski, dosłownie na 2 minuty, mają być chrupkie. Odstawiamy.

4. Na tę samą patelnię wrzucamy krewetki i smażymy około 3 minut, na oleju sezamowym.

5. Teraz gotujemy makaron ryżowy wg wskazówek na opakowaniu (niektóre należy gotować kilka minut, inne wystarczy zalać wrzątkiem).

6. Do czystego rosołku wrzucamy najpierw krewetki, następnie połówkę przypalonej na suchej patelni cebuli, gotujemy kilka minut, wyjmujemy cebulę, na koniec jak już się nie gotuje, dorzucamy paprykę i marchewkę.

7. Tajski rosół podajemy z ugotowanym ryżowym makaronem, na wierzchu układamy krewetki, marchewkę i paprykę oraz mini kolby kukurydzy i plastry ostrej papryki. Miskę z rosołem posypujemy szczypiorem i kolendrą oraz czarnym sezamem. 

tajski_rosol
























0 komentarze