Ciasto z jagodami z mąki z cieciorki, bezglutenowe niebo

By 04 lipca , , , , ,



Błyskawiczne letnie ciasto z polotem
Pamiętam, że zanim przeszłam na dietę bezglutenową krzywiłam się na sama myśl o bezglutenowych wypiekach. Pieczywo i ciasta bezglutenowe dostępne na rynku w zdecydowanej większości są niesmaczne lub właściwie niejadalne. Na szczęscie nie jesteśmy skazani tylko na to, co możemy kupić w sklepie.
Ciasto ze zdjęcia zmieni Wasz sposób postrzegania bezglutenowych wypieków. Ono mianowicie wcale nie różni się od tradycyjnego pszennego ucieranego ciasta. Obiecuję. W dodatku daje niemal nieograniczoną dowolność w doborze owoców, które mogą się w nim znaleźć. U mnie królowały jagody, morele i brzoskwinie. Świetnie sprawdziłyby się też truskawki, jabłka, śliwki i inne, w zależności od upodobań.

Składniki:

130 g miękkiego masła
3 jajka w temperaturze pokojowej
200g mąki z ciecierzycy
2 morele i 2 brzoskwinie
125g cukru lub 150g ksylitolu
1/2 l jagód
szczypta soli
spora łyżka proszku do pieczenia

Wykonanie:

1. Miękkie masło z jajkami, cukrem i szczyptą soli ucieramy na gładką masę.
2. Dodajemy stopniowo mąkę z cieciorki i proszek do pieczenia.
3. Masę wylewamy do natłuszczonej foremki, na wierzch układamy umyte i osuszone owoce w cząstkach.
4. pieczemy ok 40-50Minut e temperaturze 180stoni, termoobieg, do "suchego patyczka".






*w tym przepisie jajka możemy śmiało zastąpić dwoma miękkimi bananami.






Ciasto wychodzi puszyste, od mąki z cieciorki ma piękny żółty kolor.


Owoce można zmieniać do woli.






0 komentarze