Baba Ghanouj, czyli lekka pasta z bakłażana

By 29 września , , , , , , , , , , ,



Szybka, pożywna pasta, bardzo się sprawdza na wspólnym stole. Można ją jeść jako dodatek do dań głównych lub grillowanych warzyw, ale także jako przekąskę z surowymi owocami lub pieczywem.
Dla mnie stanowi mocną konkurencję dla mojego ukochanego hummusu.
Polecam Wam spróbować.



Składniki:


4 średnie bakłażany

5 łyżek pasty tahini

sok z 1 cytryny

3 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżka białego octu, np. winogronowego

1 łyżeczka soli (do smaku)
1 płaska łyżka miodu lub syropu z agawy


Wykonanie:


Bakłażany umyć i opiec w piekarniku w średniej temperaturze (ok.150st) około 30 minut.

Kiedy będą upieczone ale nadal ciepłe (aby nie poparzyć dłoni), obrać bakłażany ze skóry i usunąć jak najwięcej pestek. Wyłożyć obrane bakłażany na 10 minut na sitko, aby dobrze je odsączyć. W ten sposób unikamy zbyt wodnistej konsystencji baba ghanouj, można osuszyć je papierowym ręcznikiem.

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub do miski i blendujemy do uzyskania aksamitnej gładkiej pasty.

Pastę wykładamy do dość płaskiej miski, dekorujemy dobrej jakości oliwą (np. z oliwek lub z awokado), poszarpaną natką pietruszki, chilli, przyprawą sumak, piklami lub warzywami.



Podajemy jako przystawkę na zimno, obok serwując chlebek pita lub surowe obrane warzywa. 


0 komentarze